2013. július 1., hétfő

2. Akaratlanul

Sziasztok! Köszi a nézettséget, igyekszem a kövvel. Még mindig kevés a változás :)
 
Amint a szobámba értem, azonnal az ágyra vetődtem. Elképzelhetetlenül közel kerültem a síráshoz, pedig sosem voltam az a fajta. Még csak nem is az fájt, hogy elköltözünk, mert abba bele tudtam nyugodni. Az zavart, hogy nem kérdezett meg. Az, hogy úgy kezelt, mint tíz évvel ezelőtt. Valószínűleg nem tudtam volna megváltoztatni a véleményét, de így végképp nincs esélyem semmire, hogy a házat is eladta. Zavart, hogy nem tudtam mit tenni, frusztrálttá tett.
Így, mikor Jean óvatlanul belépett a szobába – valószínűleg, hogy vigasztaljon, vagy csak kiszedje belőlem, mit tudok –, kicsit ráförmedtem. Ő azonban már hozzászokott a jellememhez tartozó hirtelen hangulatváltásaimhoz, így figyelmen kívül hagyta a felmenői szidását, nyugodtan letelepedett az ágyam melletti puha „párnaszékre”.

- Lenyugodtál? – kérdezte a kirohanásomat követő csendet megszakítva.
- Le – feleltem viszonylag az igazat. Belül ugyan még fortyogtam, de ezt már tudtam kezelni.
- Helyes – sóhajtotta. – Na, szóval mi is folyik itt?
- Elköltözünk, hallottad.
- Valami hozzáfűznivalód van?
- Van. Pontosan miért is vagy itt? – kérdeztem nyíltan. Látszólag megrendítette ez a hirtelen témaváltás, ugyanis percekig szólni sem bírt.
- Hogy-hogy miért? – tudakolta halkan. – A barátod vagyok. Vagy már nem? – Ijedten kapta rám a szemeit, én pedig elmosolyodtam ezt látva.
- Jean – szóltam hozzá gyengéden – Tudod jól, hogy az vagy. Miért kérdezel balgaságokat?
- Balgaság? Nálad sosem lehet tudni, hogy is állnak a dolgok, Mena – keserűen hallatszottak szavai, ez pedig kiszakított az addigi révedtségemből.
- Miről beszélsz?
- Régen úgy viselkedtél, mintha… – Úgy tűnt, a szavak nehézkesen jöttek a szájára. – Mintha szerelmes volnál belém. – Eszembe ötlött az emlék, mikor valóban úgy gondoltam, hogy a legjobb barátomba szerettem bele. Keserű lett tőle a szám íze. Nem szívesen emlékeztem vissza a sok álmatlanul töltött éjszakára, mikor csak az járt a fejemben, hogy a francba, el fogom rontani a barátságunkat.
- Ez… – Hirtelen úgy tűnt, nekem is gondom akadt a beszéddel. – Jean – próbálkoztam. – Sajnálom, ha ezt a látszatot keltettem! – Segítséget keresve néztem körül a szobámban. Az órán állapodott meg a tekintetem. – Fél három lesz, Jean. Fáradt vagyok, és hosszú napoknak nézek elébe. Szeretnék lefeküdni.
- Igazad van. Reggel beszélünk – állt fel, és indult az ajtó irányába. Azonban mikor visszanézett, megdermedt bennem a vér. Talán soha nem tudom elfelejteni azt az űzött tekintetet, ami akkor meredt rám.

***

Fáradtan ültem fel az ágyamban, majd az órára ránézve vissza is dőltem. Még csak fél hat. A legújabb álmomban valakit kergettem. Sötét hajú, magas, szálkás izmokkal rendelkező férfi volt. Miközben üldöztem, folyamatosan nevetett. De ettől a hangtól a hideg kirázott, és zsigeri félelem töltött el. Megmagyarázhatatlan nyugtalanság kerített hatalmába, miközben az ablakhoz sétáltam.
Kinéztem a pirkadati félhomályra. A pára levegője lassan szállingózott felfele az égbe, a harmatcseppek nyugodtan pihentek meg a fűszálakon, virágszirmokon. Nyugalom és béke áradt mindenfelől, én mégis feszült voltam. Próbáltam azzal magyarázni, hogy az álom zavart és a tudat, hogy nem sokára elköltözöm. De egyik se tűnt helyénvalónak.
Kinyitottam az erkélyajtót, majd kiléptem rajta. A táj és az érzés, amit magából árasztott, mit sem változott. Úgy tűnt, csak én voltam feszült. Rátámaszkodtam a korlátra, míg a környezetet vizsgáltam. El akartam menni, menni, futni a szabadban! Azonban a látvány letaglózott, és földbegyökerezett a lábam. A pára lassan szállt fel, a Nap pedig hátulról megvilágított mindent. A bokrot, a fákat, a kis madarat, aki a földön keresgélte a magvakat, az öreg kandúrt, aki lesből figyelte, várta a pillanatot, hogy mikor csaphat le. A szél feltámadt, arcomba sodorta a barnás-vöröses tincseimet. Elsöpörtem a szemem elől, nem akartam lemaradni semmiről.
Régi ismerősöm futott végig a járdán ügyet sem véve szegény kis madárról, így az ijedten röppent el az útjából. Kuncogtam a látványtól, mikor a fiú megfordult, körülnézett, hogy honnan jöhetett az utána méltatlankodva csiripelő madár hangja. Meglátott engem, mosolyogva integetett, érdeklődött hogylétem felől. Szóltam neki, hogy várjon, mert vele tartok futni, és akkor majd beszélünk. Később együtt szaladtam vele egy vagy kettő kilométernek megfelelő távot, majd hazáig is kocogtam. Az időt megnézve láttam, hogy még csak hat óra, így zuhanyozni indultam.

***

Immáron teljesen felfrissülve léptem be a kihűlt szobámba. Az erélyajtó tárva nyitva volt, pedig emlékeztem, direkt becsuktam, hogy a majd felmelegedő levegő ne térhessen be, ezzel hőséget okozva idebent. Azonban nem volt meleg kint, sőt, még az eső is eleredt, ami furcsa így augusztus elején. De ami meglepett, az az enyhén felforgatott szoba látványa volt.
Homlokomat ráncolva néztem körül.
- Talán mégis nyitva hagytam. Valószínűleg feltámadt a szél, és a miatt nézett így ki a szoba. Végül is az ágyat nem vetettem be, és csak a könnyű dolgok estek le. Nem kell rögtön pánikolni. Még a végén olyan leszek, mint Yv, paranoiás – gondolkodtam magamban.
Azonban a zaklatottságom nem múlt, s ezt még fokozta az is, hogy az íróasztalomon egy levél várt rám: „Figyelünk. Mindig nézz a hátad mögé! Jacob”
Utoljára két napja kaptam hasonló üzenetet, mindegyikben egy figyelmeztetés vagy egy ismerősömet érintő fenyegetés volt. Sajnos, én nem mondhatom azt, hogy nem tudom, miről van szó, mert akkor hazudnék.
Két éve elmentem egy buliba egy régi barátnőmmel, Lenával a „hú, de édes” pasija házába, ahol állítólag egy „hű, de menő” partit adott. Mondtam neki, hogy ez nem jó ötlet, hiszen még nem ismerte olyan jól a fiút, mint ahogy állította. Tulajdonképpen semmit sem tudott róla a nevén, a kinézetén és pár alap dolgon kívül. Ő könnyedén leállított azzal a dumájával, hogy én túl feszült és ideges vagyok. Jó barátnőhöz méltóan vele tartottam, mert nem akartam, hogy bármi hülyeséget is csináljon, ami az ő naiv személyétől hamar ki is tellett. Igazam be is bizonyult, amikor fél órával az érkezésünk után, szembesétáltam pár belőtt férfival.

Kiderült, hogy a pasija, Jacob droggal kereskedett – az öntudatukat vesztett pasik igen jó beszélőkével rendelkeztek. Ekkor én szóltam Lenának, hogy mennünk kéne, azonban Jacob – mert végül is miért ne – kihallgatta a beszélgetésünket. Lenát addigra belőtték, így fél kába állapotban nem vettem hasznát. Engem egy szobába zártak be, hogy a „főnök” később elszórakozhasson velem. Szerencsére erre nem került sor, mert egy csapat idióta, önfeláldozó barom kiszabadított – inkább kihurcoltak, miután szétlődöztek mindent.
Hat hónapig nem kaptam semmi hírt Jacobékról, de az utóbbi időben elkezdett fenyegető leveleket küldözgetni. A fiúk vezetője, Dean akkor megkért, hogy csatlakozzak hozzájuk, de mivel visszautasítottam őket – és kijelentettem, én aztán nem fogok gépfegyverrel rohangálni –, ezért inkább folyamatosan megfigyelés alatt tartottak; mondván, veszélyt jelenthetek rájuk. Eddig nem is foglalkoztam volna a dologgal, de most megszaporodtak a fenyegető levelek Jacobtól.
- Lehet, hogy fel kéne hívnom őket. – Gyomorgörccsel feküdtem vissza aludni még egy kicsit.

***

Mikor legközelebb kinyitottam a szemem, Yv kék szemével és mosolygós arcával néztem farkasszemet.
- Mivel idegelted ki, Mr. Kőbunkót? – vigyorgott rám köszönésképpen.
- Neked is jó reggelt, Yv – ásítottam.
- Persze, persze, reggelt! Na, szóval? – csillogó szeme láttán muszáj volt felkuncognom. – Hé, ne nevess! Tessék most azonnal megmondani, mit csináltál vele, hogy aztán én is idegesíthessem vele! – Na, igen! Yvnél és Jeannál lassan bevett szokássá nőtte ki magát, hogy egymást idegesítsék. Soha nem is értettem, miért veszekednek folyton, mikor jól is kijöhetnének egymással. – Mena! – replikázott drága barátosném. – Ne nevess! – szólt rám, mikor a beszédét hallgatva felnevettem. – Tessék azonnal elmondani, mit csináltál! – parancsolt rám. – De tényleg, Mena. Nem tudom, mit mondtál neki, de Jean nagyon kiakadt. Rég láttam már ilyennek… – Arcán eddig uralkodó érzelmek helyét most színtiszta aggodalom vette át. Elkomolyodva néztem arcára, miközben visszaidéztem a beszélgetésünket. Sajnos semmit nem találtam, ami miatt így kiakadhatott.
- Nem tudom, Yv, tényleg nem tudom – suttogtam összeszorított fogakkal, közben kezembe temettem az arcom. – Fogalmam sincs, mit csináltam – gyászosan pillantottam Yvre. Most lágyan mosolygott rám, míg én egyre jobban belelovaltam magam a bűntudatba.
- Hé, Mena, semmi baj – kezdte el simogatni a hátamat, mikor látta, hogy mindjárt sírva fakadok. – Hallod?
- Kényelmetlenül éreztem magam a tudattól, hogy holnapután már nem ebben az ágyban ébredek majd. Úgy gondoltam, ha majd egyszer el is költöznék, akkor is csak pár házzal leszek arrébb. Erre most kiderült, hogy nem csak pár utcával leszek arrébb, nem, én egy teljesen másik államba költözök. Közben bejött Jean, és egyszerűen ráförmedtem, pedig ő csak segíteni akart, utána meg elzavartam.

- Ez még nem egy olyan égbekiáltó bűn – nyugtatgatott.
- De nem ment, csak megkérdezte, hogy lehiggadtam-e. Ekkor elterelődött a beszélgetés, és… emlékszel arra, hogy azt hittem, szerelmes vagyok Jeanba? – Keserédes lett a mosolya, mikor bólintott.
- Igen, mi van vele? – nem árult el semmit a hangja, de tekintetén láttam, hogy nem közömbös a téma.
- Nem voltam az, de ő azt hitte, hogy igen, és kiakadt. Én ekkor megnyugtatásképp elmondtam neki, hogy nem vagyok belé szerelmes, de nem úgy reagált, ahogy vártam. Nem sóhajtott fel megkönnyebbülten, hogy hála az Égnek. Csendben maradt, mintha azt várta volna, hogy folytassam. Miért nem mondta, hogy jaj, de jó vagy valami? – tanácstalanul szemléltem Yvet.
- Nem tudom – suttogta meglepetten és kicsit rosszallóan is.
- Utána elküldtem, mondván fáradt vagyok, és ő szó nélkül távozott. Zaklatottnak tűnt.
- Az is volt, nekem elhiheted. Hiába nyaggattam, nem szólt semmit. Rohadt idegesítő egy pasas ez – mondta erre vigyorogva, majd mikor látta, hogy nem válaszoltam, hátba csapott. – Na, elég ebből a szánalmas viselkedésből! Gyerünk felkelni! Claire sonkás-tojásos palacsintát csinált, hátha megbocsátasz neki.
- Mi? Én nem vagyok rá mérges – fordultam felé, miközben nyújtózkodtam.
- Ő azt hiszi, szóval kelj fel! Utána meg segítek pakolni!
Hihetetlen, hogy még ilyenkor is képes optimista maradni! Mindenesetre hatott, mivel öt perc múlva már felöltözve üldögéltem a teámat iszogatva.
 
Fejezet végéhez tartozó megjegyzések:
Kritikát írnátok? *.*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése